De Europese beurzen gingen donderdag fors onderuit.
Beleggers waren teleurgesteld dat de Europese Centrale Bank (ECB) niet bekendmaakte hoeveel geld wordt uitgetrokken voor het opkopen van door onderpand gedekte obligaties. Ook betwijfelden ze of de jongste maatregelen van de ECB na alle eerdere pogingen wel resulteren in een hogere economische groei.
De AEX-index sloot met een verlies van 2,5 procent op 406,22 punten en de MidKap leverde 1,8 procent in tot 580,62 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,3 en 2,8 procent.
Weinig effect steunprogramma’s
De ECB kwam in de afgelopen maanden met 3 steunprogramma’s om de spiraal van lage inflatie en zwakke economische groei te doorbreken. President Draghi zei donderdag in een toelichting op het rentebesluit dat de ECB nog deze maand begint met het opkopen van bepaalde obligaties bij banken. Het programma heeft een looptijd van 2 jaar.
“Draghi kwam niet met een klapper, terwijl de markt daar wel op rekende”, aldus een handelaar. “Het lijkt er op dat de markten de woorden van Draghi negatief interpreteren.”
De ECB strijd al langer tegen het gevaar van deflatie, een lange periode van prijsdalingen. Sinds juni verlaagde de centrale bank de rente tweemaal. Ook werden steunprogramma’s opgetuigd om de kredietverstrekking in de eurozone aan te jagen. Tot nu toe is er minder vraag naar die kredieten dan verwacht.
Ordina verliest 24,5 procent
Op de beursvloer in Amsterdam was Ordina de voornaamste blikvanger. De automatiseerder zag 24,5 procent aan beurswaarde verdampen. Volgens het tv-programma Zembla heeft de automatiseerder gefraudeerd met aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam. Ordina liet weten dat een intern onderzoek tot dusver geen aanwijzingen van onregelmatigheden heeft opgeleverd.
In de AEX leverde Philips 2,5 procent in. Het elektronicaconcern is mogelijk honderden miljoenen kwijt aan conflicten met twee branchegenoten in de Verenigde Staten en Japan. MidKapper TomTom (plus 1,3 procent) was een van de zeer weinige positieve uitschieters. Het navigatiebedrijf gaat samen met de Duitse autofabrikant Volkswagen werken aan de ontwikkeling van systemen voor zelfsturende auto's. Ook loopt de samenwerking met Toyota door.
De euro was 1,2668 dollar waard, tegen 1,2616 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 89,99 dollar. Brentolie kostte 1,9 procent minder, op 92,36 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl